10-jarige jubileumeditie met ruim 800 deelnemers groot succes

10 JAAR HRM IN DE OVERHEID IN BEWEGING
De afgelopen 10 jaar was HR in de overheid volop in beweging. Op 6 februari bekijken we welke HR praktijken en trends zich de voorbije periode hebben bewezen en kijken uit naar de beweging voor de komende jaren. We laten ons inspireren door het nummer ‘Bewegen is een Noodzaak’. Hoe zal ons werk eruit zien over 10 jaar? Dagvoorzitter Lisbeth Imbo neemt de ruim 800 HRM’ers uit de overheid mee in een bijzonder boeiende introductie rond de toekomst. Zonder burn-outs en bore-outs als het  kan. De uitdagingen zijn immens, de kansen ook. Als journaliste (VRT) en freelancer bevraagt zij de keynote sprekers hierover en leidt zij ons langs de 3 sporen van vandaag: VERBINDEN (prof.dr. Ignaas Devisch), VERNIEUWEN (Ann  De Bisschop), VOORUITKIJKEN (prof.dr. Dirk Buyens). Is HR klaar voor de uitdagingen van morgen?

Durven we over de grenzen van de eigen organisatie heen te kijken? Zo opent administrateur-generaal Peter Rabaey namens het Agentschap Overheidspersoneel Vlaamse overheid het congres. Of HR klaar is voor de uitdagingen van morgen, vertelt Peter aan de hand van 5 speerpunten in hun eigen HR beleid. HR kan kokers helpen doorbreken. Voorbij de grenzen van team, afdeling én organisatie. Zo kunnen we samen werken aan een wendbare overheid in een steeds veranderende omgeving. Een duidelijke oproep die al 10 jaar past bij de opzet van het congres, namelijk kennisdelen en kennisoverdracht tussen lokale, provinciale besturen en de Vlaamse overheid.
Prof.dr. Ignaas Devisch schitterde met zijn boodschap ‘zijn we te druk?’ op het doek, helaas wel door afwezigheid i.v.m. longontsteking. Rusteloosheid, drukte, wat zegt dat over ‘onze tijd’ ? Lisbeth Imbo voert hierover het gesprek met Tom Dewettinck (Mindfulnesstrainer, Itam en docent ‘The Human Centered Organisation’ opleiding, Arteveldehogeschool) en Kristien van den Bon (SD Worx). Een gesprek over stress, drukte en prikkels en welke evidence based meerwaarde het inzetten van mindfulness op het werk heeft. Kristien sloot af met een quote die haar bijbleef uit het verhaal van Ignaas, van Wilhelm Erb (1893):  ‘über die wachsende nervosität unserer zeit’.

Tijdens de pauzes is er volop interactie en gesprekken bij de stands en boekenstands. In de namiddag neemt Christoph Caluwé van Sport Vlaanderen het publiek mee in ‘beweging’ met een prachtige muzikale omlijsting door de heren van Beken & Vloebergh. Vervolgens brengt Ann de Bisschop het nieuwe HR-tijdperk: de 5G’s. Gezond, Gelukkig, Gemotiveerd, Getalenteerd, Geinformeerd. Kortom: futureproof met veerkrachtige collega’s. Met de nieuwste iPad in de aanslag, brengt Birte Kooken, de hoofdpunten en inzichten van Ann live visueel in kaart.
Vervolgens zoeken de deelnemers tijdens de 32 sessies de verdieping op rond wetenschap, onderzoek en praktijk. In gesprek met Dr. Wouter Vandenabeele over Evidence Based HRM en geven Prof.Dr. Peggy de Prins en Dr. Willem de Lange hun visie over hun ‘Canon van HRM’.  Wat leren Grote denkers binnen HRM ons over de invulling van goed werkgeverschap vandaag?

Samen met Prof.dr. Dirk Buyens kijken we aan het einde van het congres VOORUIT. Hij neemt ons mee in de 7 Talent Management Uitdagingen voor de overheid. Gaat het over zekerheid of zingeving? Beter aanwerven of uitwerven? Mensen veranderen of jobs veranderen? Over aanleveren of afleren? Maken we medewerkers gelukkig of houden we ze productief? Hebben we schaarste of overschotten en hoe kijken we naar ons ‘witter’ personeelsbestand? Ben jij al aan de slag gegaan met nummer 8,9 en 10….?
De afsluiting van Bart Somers, Viceminister-president Vlaamse regering en Minister Samenleven en Binnenlands bestuur sluit hier mooi bij aan. We moeten kijken naar de uitdagingen, maar vooral ook de kansen. Bart Somers opent onder begeleiding van de heren van Beken & Vloebergh de feestelijke jubileumreceptie, waarna alle aanwezigheden onder het genot van een hapje en een sapje nog eens kunnen napraten.

CKC Seminars kijkt vol trots terug op deze 10e jubileumeditie. Namens het team hopen we u volgend jaar weer terug te zien. Save the date: donderdag 4 februari 2021 in Gent!

 

 

Speciale dank aan:

Zo hebben we tijdens het congres ook aandacht besteed aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, met de partners: Workinc, RoomeR en Veezel.

Het congres HRM in de Overheid is een initiatief van CKC Seminars en al 10 jaar een samenwerking met Agentschap Overheidspersoneel, Vlaamse overheid.

 

Overzicht nieuws