Het initiatief MolenGeek, een voorbeeld van goede praktijken bij een publiek-private samenwerking

Er is wereldwijd een gap aan talenten in de tech, en Molenbeek heeft de oplossing.

Volgens een onderzoek van Agoria, Actiris en Roland Berger; tegen 2030 zullen er 584.000 niet-ingevulde technische functies zijn in België. Het overbruggen van deze kloof is een kolossale uitdaging die dringende en concrete oplossingen vereist.

In reactie op een enorme werkloosheid in Molenbeek hebben we een bottom-up ecosysteem gecreëerd dat voor iedereen toegankelijk is. Beginnend met een hackathon in 2016 is MolenGeek uitgegroeid tot een incubator, een co-workingruimte en bovenal een trainingscentrum dat lokaal talent activeert.

Vandaag bieden we zowel korte als lange termijn trainingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Zonder kosten of eerste vereisten staan onze trainingen open voor iedereen die in onze regio woont, de enige bepalende factor is motivatie. Bovendien is MolenGeek daarnaast druk bezig met het voorbereiden van een trainingsprogramma om HR-afdelingen in staat te stellen een talent in ongeschikte kandidaten niet te missen.

Laat je tijdens het jaarcongres HRM in de Overheid op donderdag 7 februari 2019 inspireren door Co-founder Ibrahim Ouassari.

Dat Ibrahim Ouassari uit Molenbeek ooit een project zou opstarten als MolenGeek had hij nooit kunnen bedenken. Op zijn dertiende was een drop-out. Tot de eerste klas middelbare school ging het uitstekend, daarna kon zijn school hem niet meer boeien. Hij had allerlei baantjes en op zijn zestiende was hij jongerenwerker. Tijdens een opleiding tot buschauffeur werd hij na zijn eerste praktijkproef afgewezen. Hij dacht dat het niet voor hem was weggelegd. Tijdens een baan waar hij kabels moest trekken, kwam hij in contact met IT-ers. Een collega leerde hem hoe hij muziek kon downloaden. Hij kocht een computer en er ging een wereld voor hem open. Op allerlei sites vond hij informatie en hij ging zich verdiepen in informatica. Toen hij erin geslaagd was zijn eigen website te bouwen nam hij ontslag en vestigde zich als informaticaconsultant. Zonder enig diploma adviseert hij nu grote bedrijven. Kijk hier naar een filmpje  over zijn levensloopbaan.

Over MolenGeek
In anderhalf jaar heeft MolenGeek 600 jongeren bereikt. Driehonderd van hen zijn lid en honderd van hen komen dagelijks over de vloer. Tot nu toe zijn er 25 startups ontstaaan vanuit MolenGeek. Wereldwijd is er veel interesse voor MolenGeek. CNN wijdde een reportage  aan de Brusselse incubator en codeerschool onder de titel: Can a coding school stop people from joining IS? In september 2017 presenteerde de Belgische vice-premier de Croo de Brusselse tech-incubator  als een geslaagd voorbeeld van publiek/private samenwerking op een bijeenkomst van de Verenigde Naties. ‘Met MolenGeek tonen we de wereld een ander Molenbeek. Een Molenbeek dat vooruit wil, Molenbeekse jongeren met doorzettingsvermogen en ondernemerszin. Maar bovenal is MolenGeek een goed voorbeeld van hoe we jongeren een positief toekomstperspectief aanreiken in een wereld die steeds sneller en digitaler wordt. Dit is een succesverhaal dat de wereld moet kennen,’ aldus de Croo.
Samsung haalde onlangs de oprichters naar Seoul om hen de Global Citizen Award  uit te reiken. De techincubator valt in de prijzen in de categorie ‘Partnership’ door haar inspanningen om nieuwe technologieën voor iedereen toegankelijk te maken.

Over HRM in de Overheid, donderdag 7 februari 2019 te Gent
HRM in de Overheid is al 9 jaar, met jaarlijks 700 bezoekers, het grootste HR congres in Vlaanderen over de actuele transformatie van arbeidsmarkt en overheid, HR-beleid, nieuw organiseren en de toekomst van HR en werk in de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen. Kennisoverdracht en kennisdeling staan centraal. Kom met 2 personen voor slechts € 245,-

 

 

Overzicht nieuws